Copiii și muzica – Importanța muzicii în dezvoltarea copiilor

Muzica și cântatul au un rol important, bine definit, în cultura celor mai multe popoare. Dacă ne gândim mai bine, muzica este omniprezentă: la teatru și operă, la televizor, în biserică, la ceremoniile importante din viața fiecăruia, în vacanțe, în filme, la radio, în magazine etc. 

Copiii noștri intră în contact cu muzica și sunetele încă de când erau doar un fetus. Apoi, după ce se nasc, părinții instinctiv le cântă sau folosesc muzica înregistrată pentru a-și liniști bebelușii. 

 

Beneficiile muzicii în neuroștiință

Assal Habibi, psiholog și expert în neuroștiință la USC Dornsife a studiat modul în care antrenamentul muzical este benefic în dezvoltarea creierului. Ultimele sale studii s-au axat pe copiii care studiază muzica și, pe lângă limba maternă, vorbesc cel puțin încă o limbă străină. Habibi și-a dedicat ultimii 7 ani studiind efectele muzicii asupra creierului într-un grup de copii care participau la un program de educație muzicală în cadrul Youth Orchestra Los Angeles. Până în prezent, studiul a confirmat că educația muzicală aduce beneficii în dezvoltarea creierului copiilor, întărind zonele responsabile cu procesarea sunetelor, limbajului și comunicării și consolidându-le pe cele responsabile cu luarea deciziilor, concentrarea atenției și inhibarea impulsurilor. (mai multe detalii găsiți aici https://dornsife.usc.edu/news/stories/3157/neuroscientists-research-reinforces-musics-impact-on-the-develop/).

În plus, față de aceste realizări academice, muzica își aduce aportul și în celelalte arii de dezvoltare a copilului: socială și emoțională, a funcțiilor motorii, ajută corpul și mintea să funcționeze împreună, ca un întreg, îmbunătățește memoria. Mai mult decât atât, să nu uităm un aspect poate la fel de important, și anume acela că muzica ne aduce bucurie! 

 

Jocuri muzicale pentru toți copiii

Toți copiii, indiferent de vârstă, își exprimă personalitatea cu ajutorul muzicii. Chiar și bebelușii trăiesc muzica, se leagănă ușor sau își mișcă mânuțele în ritmul muzicii. Mulți preșcolari inventează piese plecând de la melodii pe care le cunosc (folosesc versuri de la alte piese sau le inventează pur și simplu). Copiii din ciclul primar învață să cânte împreună, ca un grup, sau pot învăța să cânte la un instrument. Copiii mai mari dansează pe piesele lor preferate și folosesc această formă de exprimare pentru a lega (noi) prietenii și a-și împărtăși sentimentele. Încurajați-vă copiii să aibă toate aceste activități și jocuri la vârsta potrivită, experimentând bucuria pe care o aduce muzica în viața noastră, a tuturor.

 

Muzica și bebelușii (0 – 12 luni)

Cei mai mici membri ai familiei recunosc o piesă cu mult înainte să-i înțeleagă cuvintele. Muzica liniștitoare de fundal, în surdină, poate fi foarte liniștitoare pentru bebeluși, mai ales înainte de a merge la culcare, în timp ce un ritm vioi și un volum ridicat pot suprastimula un bebeluș! Puteți încerca să aveți câte o piesă diferită pentru activitățile importante de peste zi, pentru a crea o rutină pentru cel mic, înainte sau în timpul schimbatului, mesei, băiței, somnului, trezitului etc. Vă încurajăm să-l expuneți pe bebeluș nu doar la piese special create pentru ei ci și la tot felul de ritmuri, instrumente muzicale diferite și piese în alte limbi decât cea maternă. Noi am descoperit o mulțime de piese frumoase în franceză cu această ocazie (pe cele în engleză le știam deja), care sunt foarte apreciate și după 3 ani.

 

Muzica pentru copiii mici sau toddleri (12 – 36 luni)

La această vârstă, cei mici iubesc să cânte și să danseze în ritm propriu. Pentru a încuraja limbajul și memoria, cheia este repetiția. Cântecele copilărești îi fac pe cei mici să râdă. Puteți să vă jucați cu piesele pe care deja cel mic le cunoaște bine și să schimbați câte un cuvânt important din cântecel, spre deliciul copilului. Spre exemplu „Podul de piatră s-a dărâmat, a venit URSUL și l-a luat”. Încurajați-i pe cei mici să bată din palme, să folosească clopoțeii sau o tamburină, să lovească cu bețele într-un xilofon, să sufle într-o muzicuță, să bată în tobe.

 

Muzica pentru preșcolari (3 – 6 ani)

Preșcolarii iubesc să cânte orice. Ei nu sunt foarte conștienți de abilitatea lor de a cânta, dar le place să-și audă vocea. Le plac piesele repetitive și melodioase, cele cu ritm bine definit și cele pe care pot face o mică „coregrafie” – fie cele în genul A Ram Sam Sam – fără versuri (trebuie să știe dinainte pașii pentru a dansa), fie cele în genul Dansează Bughi – cu versuri (versurile ghidează). Preșcolarii ascultă încă cu drag melodiile clasice pentru bebeluși.

 

Muzica pentru școlari și preadolescenți

Mulți școlari de vârste mici sunt atrași de cântece în grup ce includ numărare, silabisire sau reținerea unei secvențe logice a evenimentelor (exemple: Five Little Monkeys, Numărătoarea – Una este luna). De la această vârstă copiii își pot exprima foarte clar afinitatea sau antipatia față de anumite genuri muzicale. Unii ar putea arăta interes pentru o educație muzicală și lecții pentru copii.

 

Muzica pentru adolescenți

Adolescenții deseori se folosesc de muzică pentru a experimenta o rupere față de părinți și copiii mai mici. Le place să asculte muzică împreună cu prietenii după ore și să danseze la petreceri. Cei mai pasionați vor să studieze măcar un instrument muzical și/ sau să cânte într-o formație sau un grup vocal.


În loc de încheiere vă lăsăm câteva dintre cele mai râvnite instrumente muzicale de pe site, pentru inspirație 🙂


Să ai zile senine și inspirație pentru joacă!

[the_grid name=”Copiii și muzica – Importanța muzicii în dezvoltarea copiilor”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *