Văd adesea pe grupuri de Facebook întrebări ale proaspetelor mămici cu privire la momentul oportun de a începe frumoasa călătorie a cititului pentru cei mici. Din păcate, încă sunt multe membre care consideră că cititul până în jurul vârstei de 6 luni este inutil, pentru că un copil atât de mic nu înțelege nimic din ce i se spune. Avem tendința de a minimiza capacitatea celor mici de a înțelege lumea dintr-un unghi cu totul diferit față de ceea ce știm și ne este comod să acceptăm. Există numeroase studii a căror rezultate sunt prezentate în publicații periodice de specialitate (multe dintre ele accesibile publicului larg) care subliniază importanța cititului timpuriu în viața unui copil.
Există oare prea devreme?
Știința ne arată că cititul încă de când fetusul este în burtică are implicații pozitive majore asupra dezvoltării creierului copilului: activitatea creierului va fi stimulată, în timp ce expunerea timpurie la limba maternă duce la dezvoltarea mai rapidă a deprinderilor lingvistice specifice fiecărei limbi. Cu alte cuvinte, dacă o femeie însărcinată vorbește mult/ citește cu voce tare în mod constant, copilului îi va fi mai ușor să dobândească abilitățile de vorbire și dezvoltare a limbajului. În acest moment nu contează foarte mult informația, mamica sau celelalte persoane active din viața ei (cum am fi tatăl copilului sau bunicii) pot citi beletristică, rețete culinare, sau prospectul de la un medicament – ceea ce contează este accentul, rapiditatea cu care o persoană vorbește, intonația. Abilitățile lingvistice continuă să se dezvolte și în timp ce copilului i se citește constant după ce s-a născut.
Așadar, dragi mămici, tătici, bunici, bone și educatori, citiți împreună cu cei mici cât mai mult și bucurați-vă de clipe magice împreună. Vezi ce cărți ți-am pregătit în universul Luderio aici.
PS: Mi-ar plăcea să știu de când i-ai citit copilului tău și dacă aveți o rutină privind cititul. Poți lăsa în comentarii răspunsul tău :).
Să ai zile senine și inspirație pentru joacă!