Idei de joacă cu blocuri sau piese de construit

Una dintre jucăriile cele mai des întâlnite în casele cu cel puțin un copil este setul de piese de construit – un set care, din păcate, e uitat de multe ori undeva pe un raft și adună praful „degeaba”, părinții ajungând, inevitabil, să regrete investiția făcută. 

Dacă sunteți printre norocoșii care nu ați apucat să donați încă cuburile de construit, mai oferiți o șansă acestui material versatil și care, folosit cu puțină creativitate, poate deveni una dintre cele mai apreciate jucării ale copilului. Vă lăsăm mai jos câteva idei care, sperăm noi, va transforma un set plictisitor într-unul „must have” în jocurile creative.

Forme, culori și mărimi

  • Seturile de construit vin, de obicei, în diferite forme, culori și mărimi. Numiți culorile pieselor, găsiți în natură/ mediul înconjurător obiecte/ vietăți etc. de aceeași culoare (pentru un exercițiu cu un grad de dificultate mai ridicat, limitați aria de interes – spre exemplu legume și fructe, obiecte din casa noastră etc.).
  • Sortați piesele după culoare sau formă.
  • Găsiți în natură forme asemănătoare pieselor din set.
  • Vorbiți despre diferite forme și mărimi ale pieselor de construit. Explorați împreună modalități de a combina piese pentru a crea alte forme (2 pătrate formează un dreptunghi, doua dreptunghiuri pot forma un pătrat sau un alt dreptunghi mai mare etc.). Când sunteți pregătiți pentru alt nivel, porniți de la figurile bidimensionale și vorbiți despre figurile în spațiu.
  • Pentru copiii mai mari, puteți începe explicațiile despre fracții (ideea de întreg, ce înseamnă jumătate, treime, sfert etc.)

Mic și mare
Cere copilului să aleagă o piesă din fiecare formă și să le aranjeze în linie, de la cel mai mic la cel mai mare. Cautați piese de aceeași mărime și notați numărul lor pe o hârtie. Găsiți împreună alte joculețe care să implice comparația pe mărimi ale pieselor.



Turnuleț înalt
Folosind doar piesele care se pot stivui (cub, cuboid, paralelipiped, prismă, cilindru etc.), așezati cu rândul piese pentru a forma un turn cât mai înalt. Dacă jucătorul dărâmă turnul/ una sau mai multe piese, celălalt jucător primește un punct. Câștigă cel care ajunge la 5 puncte.



Crează o lume imaginară
Blocurile de construit sunt perfecte pentru a construi turnuri, pereți, drumuri, orașe, căsuțe, locuri de joacă etc. și pot îngloba o mulțime de jucării pe care le aveți cu siguranță deja în casă: figurine, păpuși, mașinuțe, trenuri, plușuri, alte piese de construit (dacă nu ați descoperit încă minunățiile de la Grimm’s, vă invităm să le vedeți aici. Noi ne-am îndrăgostit iremediabil de ele :D)



Fețe comice
Distrați-vă împreună creând fețe simpatice din piese – adăugați urechi ciudate, o pălărie șic, un papion sau o barbă epică :). Dacă aveți prin casă ochișori mobili pentru activități de craft, e și mai bine!



Ce bunătăți mai gătim azi?
Pe asta am învățat-o chiar de la băiețelul nostru care s-a jucat o după-amiază întreagă cu verișoara lui. Au folosit o cutie în care au pus 4 forme de brioșe și în forme au pus piese mai mici de construit și șnururi de la jocurile de șnuruit și s-au jucat de-a bucătarii ore întregi. Specialitatea casei: pastele și brioșele.



Ghicește forma folosind doar simțul tactil
Ascundeți câteva piese de construit într-un săculeț și rugați copilul să numească piesele, fără să se uite la ele. Alternați jocul rugându-l să caute o anumită formă, folosindu-se doar de simțul tactil.



Demolarea
Dacă stați la casă sau nu aveți vecini sub voi (sau aveți un covor pe care se poate construi), jocul de demolat va fi cu siguranță foarte apreciat. Așezați piesele în orice formă doriți (spre ex. un imobil sau un castel) și, cu ajutorul unei mingi de tenis de masă, încercați să dărâmați structura din cât mai puține aruncări.


Ce ziceți, dragi părinți și copii? V-am convins să mai dați o șansă seturilor clasice de construit?


Să ai zile senine și inspirație pentru joacă!

[the_grid name=”Idei de joacă cu blocuri sau piese de construit”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *