Folosirea materialelor naturale ar trebui să fie să fie o parte integrantă a jocului. Resursele naturale îi ajută pe copii să fie mai apropiați de natură, să observe ceea ce este în jurul lui și să-și folosească toate simțurile. Texturile diferite, culorile, dimensiunile diferite ale elementelor contribuie la joaca senzorială de care au nevoie cei mici în primii ani de viață.
Joaca în natură
Explorarea liberă în natură aduce multe beneficii copiilor: crează oportunități multiple de situații în care trebuie să își asume riscuri, îi ajută să descopere lucruri noi, să rezolve probleme folosindu-se de cunoștințele anterioare și de resursele de care dispun, dezvoltă creativitatea și îi ajută să se simtă stăpâni pe situație și pe deciziile proprii.
Din fericire, joaca afară presupune și interacțiunea cu materiale naturale care pot fi folosite atât afară, cât și în diverse proiecte de acasă: Rămurele * Frunze * Flori * Iarbă * Diverse plante * Pietricele * Scoarță * Fructe * Nuci * Semințe * Conuri * Pene * Cochilii * Scoici
Folosirea responsabilă a materialelor
Încurajarea copiilor mici să exploreze lumea înconjurătoare într-un mod cât mai liber implică o atenție sporită a adultului prezent, mai ales dacă juniorul se află la vârsta la care bagă în gură tot ce atinge :). Nu este recomandat să îi dezinfectați mâinile sau obiectele pe care pune mâna într-un mod excesiv, dar nici nu e ok să bage în gură noroi sau șervețele de pe jos.
Atunci când alegeți (tu, copilul sau amândoi) să aduceți „comori” acasă, ar putea fi utilă o inspecție rapidă a obiectelor, ca să nu te trezești că băgați în casă insecte, materiale putrezite, ascuțite sau care par că se dezintegrează la atingere.
Idei practice pentru folosirea materialelor naturale
Suntem siguri că ați pus deja în practică o mulțime de proiecte faine folosind ce are natura mai frumos de oferit, dar venim și noi cu o listă pentru când vă simțiți în pană de idei:
- Crearea unor habitate naturale ale animalelor (mai ales dacă aveți în casă figurine cu animale și cărți despre habitatul lor) sau a altor structuri creative (imaginare)
- Pictarea pietrelor, a frunzelor, petalelor, conurilor, cochiliilor etc.
- Pictură cu ajutorul frunzelor sau a florilor
- Gruparea mai multor elemente pentru a forma un coș cu comori, foarte apreciat de bebeluși și copii mici
- Sesiuni de joacă euristică – o selecție interesantă și diversificată de materiale poate crea oportunități de învățare a unor concepte opuse (exemple: mic-mare, identic-diferit, scurt-lung, puține-multe, ușor-greu etc.)
Pentru și mai multe ore pline de curiozități și dorință de explorare, puteți investi într-o presă de flori și frunze și un microscop pentru copii. Garantam că vor fi foarte apreciate de copii și le vor folosi în proiectele lor de cercetași.
Să ai zile senine și inspirație pentru joacă!
[the_grid name=”Materialele naturale în procesul de învățare”]